Voorbereidingstips

Het is essentieel dat je goed voorbereid aan de 11strandentocht deelneemt. Lees hier onze voorbereidingstips:


In goede conditie komen
Lopen op het zand is een stuk zwaarder dan lopen op de verharde weg. Als je het niet gewend bent en iets te enthousiast van start gaat, dan bestaat de kans dat je aan je strandtraining een blessure overhoudt. Daarom een aantal trainingstips voor wandelaars en hardlopers om het strand te trotseren:
 
Vermijd de drukte en hitte
Je hebt natuurlijk geen zin om over zandkastelen te springen of een zonnesteek op te lopen. Start daarom vroeg in de ochtend of na zonsondergang met trainen.
 
Begin tegen de wind in
Je hebt langs de kust altijd meer last van de wind dan in het binnenland. De ene keer loop je heerlijk in het zonnetje met de wind mee en de andere keer loop je tegen de harde wind in. Dat laatste kan zwaar zijn. Start je met trainen? Loop dan tegen de wind in. Op de terugweg heb je dan de wind mee. Dat is helemaal gaaf als het stormt. Zo verbreek jij al je records!
 
Train korter
Lopen op het strand is een grotere belasting voor je voeten, enkels en benen. Je spieren moeten op het strand extra hard werken. Daar merk je op het moment zelf niet zoveel van, maar wel als je de volgende dag uit bed wilt springen. Houd het dus bij een korte training en verleng langzaam.
 
Loop zo dicht mogelijk langs de waterlijn
Bij eb is het zand langs de waterlijn vlak en stevig. Dat loopt een stuk makkelijker dan op mul zand.
 
Intervaltraining
Ben je toe aan wat meer uitdaging in je strandtraining? Wissel het lopen op het stevige zand vlak langs het water dan af met lopen op het droge, mulle zand verder van de waterkant. Begin met intervallen van vijf minuten op stevig zand afgewisseld met twee minuten op mul zand.
 
En bovenal: geniet!
Een strandloop is een super goede workout met als bonus een mooi uitzicht. Ook fijn: je kunt niet verdwalen.
 

Een goede (hard)loopuitrusting

 
Wandelen en hardlopen met goede schoenen en kleding is essentieel:
  • De keuze voor kleding of schoenen is zeer persoonlijk. Win daarom goed advies in bij een sportwinkel.
  •  Draag dunne, technische kleding die geen vocht opneemt, maar het vocht doorlaat naar de buitenlucht. Draag dus géén katoen. Dit neemt juist veel vocht op waardoor je snel afkoelt en het koud krijgt.
  •  Draag laagjes. Als jij alle 11 stempelposten af gaat: draag dan verschillende lagen over elkaar, zodat je de kleding kunt aanpassen aan de temperaturen van het moment van de dag.
  •  Draag schoenen met een soepele afwikkeling. Een stugge schoen geeft veel weerstand en kan blessures veroorzaken.
  •  Kijk niet alleen naar de lengtemaat maar ook naar de breedtemaat van de schoen, want voeten worden dikker tijdens het lopen.
  •  Voor wandelaars: bergschoenen zijn af te raden. Deze zijn zwaarder, stugger en de hoge schacht geeft bij warme omstandigheden een warmtestuwing.
  •  Poncho. Omdat het vaak waait op het strand is een paraplu niet aan te raden. Bij regen: draag een ruime poncho waar een rugzak onder past.
  •  Sokken. Je zult niet de eerste zijn die tijdens zijn strandtocht ongewenst toch een beetje zee meepikt en met drijfnatte schoenen de rest van de route moet voltooien. Als je bijvoorbeeld gewone sokken in plaats van hardloopsokken draagt en je schoenen nat zijn, kan het al snel gaan schuren. Zorg dus voor goede sokken om blaren te voorkomen. Draag sokken die zweet afvoeren en geen hinderlijke naden hebben.
  • Blote voeten. Altijd al een keer barefoot running willen proberen? Het strand is de ideale plek!
 

Voeding en drinken

 
  • De voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding.
  • Wil je je prestaties verbeteren, langer op een intensief niveau kunnen trainen of een sneller herstel na een zware inspanning? Dan kan een goede sportvoeding je helpen. Op de website van Sportzorg staat informatie over voeding en je vindt er blogs van sportdiëtisten.
  • Drink voor en na je loop een glas water en neem een flesje water mee als je langer dan een half uur gaat trainen.


Succes!

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen