Voorbereiden op de 11strandentocht


Zaterdag 2 november belooft een epische dag te worden. We noemen het niet voor niks de tocht der tochten. Een guur windje, mogelijk een buitje, een graadje of 11 en lopen door mul zand. In november is alles mogelijk. 

Ja, ik doe mee

Lopen op het zand is een stuk zwaarder dan lopen op een verharde weg. Als je dit niet gewend bent en iets te enthousiast van start gaat dan bestaat de kans dat je een blessure loopt. Niet fijn natuurlijk.  

Of je 12,5, 25 of 50 km loopt; een goede voorbereiding is het halve werk en daar helpen wij je graag bij.

Scroll iets verder naar beneden en ontdek slimme tips voor een goede uitrusting. Doe er je voordeel mee en hopelijk zien we je aan de start!

Trainingsschema


Bart is een wandeltrainer en -coach. Hij zet vooral zijn intuïtie en ervaring in om het beste uit deelnemers te halen. Zo geeft hij o.a. diverse trainingen om je voor te bereidenop de Vierdaagse. Ook voor de 11strandentocht heeft Bart een handig trainingsschema opgesteld. Klik op de afbeelding hiernaast en bekijk hoe jij je het beste op jouw afstand kan voorbereiden. Fijne training! 

Meer weten over Bart en zijn wandeltrainingen? Bezoek vooral zijn website voor meer info! 

Warming-up en cooling-down


We kunnen ons voorstellen dat je staat te trappelen om te beginnen met trainen. Voordat je aan de slag gaat, is het verstandig om eerst goed op te warmen. Met een goede warming-up verhoog je de temperatuur van je spieren waardoor je onder andere een betere coördinatie en looptechniek krijgt. Belangrijk voor het buiten de deur houden van blessures.    
 
Een goede warming-up vraagt ongeveer 10 minuten van je tijd. Begin met vijf minuten rustig lopen. Net op de grens van net wel/niet zweten zodat je wel je hartslag verhoogt maar niet (te) veel energie verbruikt.  
 
De volgende vijf minuten doe je verschillende rekoefeningen. Zo verbeter je de doorbloeding van je spieren, worden je spieren soepeler en kan je met een betere techniek gaan lopen. Let erop dat rekken nooit pijn mag doen, een lichte rek in je spieren is voldoende.  
 
Wanneer je klaar ben met je training, ben je vaak geneigd om zo snel mogelijk bij te komen op de bank. En groot gelijk heb je. Toch is het verstandig om nog even de tijd te nemen voor een cooling down. Zo breng je je spieren, hartslag en bloedsomloop weer tot rust. Rek de spieren die je hebt gebruikt voor zo’n 5 minuten, gevolgd door 5 minuten rustig uitlopen. Eigenlijk niks anders dan een omgedraaide warming up dus.  
 
Veel succes met je trainingen! 

Een goede uitrusting


Lopen over het strand is ruig, de wind waait stevig en het weer is onvoorspelbaar. Een goede uitrusting is dan ook van belang. Stevige wandelschoenen, een goed zittende (wandel)broek en een sneldrogend shirt. Je rugzak moet voldoende ruimte hebben voor water, voeding en droge en warme kleding. 
 
Er is geen enkel materiaal dat jouw wandelingen voor eeuwig doorstaat. Kleine scheurtjes kunnen altijd ontstaan, dus loop regelmatig je schoenen even na zodat je straks niet met natte sokken of minder steun loopt. Of je schoenen überhaupt nog waterdicht zijn, kan je heel gemakkelijk ondervinden. Loop door een plas en je weet het antwoord binnen een paar minuten 
 
De beste outfit bestaat uit drie lagen. Je gaat bewegen en krijgt het warm: laagje een houdt die warmte vast. Toch wel fris, die wind: laagje twee isoleert. Een bui in aantocht: laag drie. Een flexibele outfit is in de buitenlucht geen overbodige luxe. Zorg dat je kleding naast praktisch ook comfortabel zit, dat loopt een stuk lekkerder. Weet jij 500 euro op te halen met jouw sponsorpagina? Dan ontvang je van ons de 11strandentocht hoodie. Dat wordt warm en comfortabel wandelen hoor!
 
Laatste tips om je wandeling nog comfortabeler te maken: neem lekkere snacks mee, een thermoskan met koffie, thee of warme chocolademelk (geeft energie aan je lichaam). En vergeet de locaties van de stempelposten niet op te schrijven. Hier staan onze vrijwilligers voor je klaar met warmte, gezelligheid en verrassend leuke entertainment! 
Ga jij op 5 november de ultieme uitdaging aan door 50 km te wandelen? Dan trotseer jij de wind, de duinen en het strand vanaf Zandvoort richting het zuiden en wandel je tot aan Katwijk aan Zee en weer terug.


Starttijd 50 km

07:30 uur


We verwachten de 50 km-lopers tussen 18:00 en 20:00 uur over de finish.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen