Voorbereidingstips

 

Het is essentieel dat je goed voorbereid aan de 11strandentocht deelneemt. Activiteiten op het strand zijn zwaar dus je moet van te voren gaan trainen. Onder trainen verstaan we:

 

In goede conditie komen

Lopen op het zand is een stuk zwaarder dan lopen op de verharde weg. Als je het niet gewend bent en iets te enthousiast van start gaat, bestaat de kans dat je aan je strandtraining een blessure overhoudt. Daarom een aantal trainingstips voor wandelaars en hardlopers om het strand te trotseren:

 

Vermijd de drukte en hitte

Je hebt natuurlijk geen zin om over zandkastelen te springen of een zonnesteek op te lopen. Start daarom vroeg in de ochtend of na zonsondergang met trainen.

 

Begin tegen de wind in

Je hebt langs de kust altijd meer last van de wind dan in het binnenland. De ene keer loop je heerlijk in het zonnetje met wind mee en de andere keer loop je vechtend tegen de harde wind. Loop je een rondje of op en neer over het strand dan kun je ervoor kiezen om met tegenwind te beginnen. De terugweg is dan relaxed wind mee. Als het stormt is het helemaal gaaf want dan word je bijna terug geblazen. Kun je een mooi persoonlijk record lopen!

 

Train korter

Lopen op het strand is een grotere belasting voor je voeten, enkels en benen. Je spieren moeten op het strand extra hard werken. Daar merk je op het moment zelf niet zoveel van, maar wel als je de volgende dag uit bed wilt springen. Houd het dus bij een korte training en verleng langzaam.

 

Loop zo dicht mogelijk langs de waterlijn

Als het eb is, is het zand langs de waterlijn vlak en stevig. Dat loopt een stuk makkelijker dan op mul zand.

 

Intervaltraining

Ben je toe aan wat meer uitdaging in je strandtraining? Wissel het lopen op het stevige zand vlak langs het water dan af met lopen op het droge, mulle zand verder van de waterkant. Begin met intervallen van vijf minuten op stevig zand afgewisseld met twee minuten op mul zand.

 

En bovenal: geniet!

Een strandloop is een super goede workout met als bonus een mooi uitzicht. Ook fijn: je kunt niet verdwalen.

 

Op het internet staan meer tips en trainingsschema’s. Gebruik bijvoorbeeld het hardloopschema van de Hartstichting.

 

Een goede gezondheid

 

Bij twijfel over gezondheid en/of lichamelijke conditie; raadpleeg een (sport)arts. Bij een sportarts kun je ook een sportmedisch onderzoek laten doen.

 

3. Een goede (hard)loopuitrusting

 

Wandelen en hardlopen met goede schoenen en kleding is essentieel:

 • De keuze voor kleding of schoenen is zeer persoonlijk. Win daarom goed advies in bij een sportwinkel.
 • Draag dunne, technische kleding die geen vocht opneemt, maar het vocht doorlaat naar de buitenlucht. Draag dus géén katoen, dit neemt juist veel vocht op waardoor je snel afkoelt en het koud krijgt.
 • Draag laagjes. Als jij alle 11 stempelposten af gaat: draag dan verschillende lagen over elkaar, zodat je de kleding kunt aanpassen aan de temperaturen van het moment van de dag.
 • Trek kleren aan in lichte kleuren. In lichtgekleurde kleding blijf je koeler dan in donker gekleurde kleding.
 • De zon is verraderlijk. Draag daarom een luchtig t-shirt dat je schouders bedekt in plaats van een top. Trek er een korte broek bij aan en je hebt binnen no time die bruine benen!
 • Draag schoenen met een soepele afwikkeling. Een stugge schoen geeft veel weerstand en kan blessures veroorzaken.
 • Kijk niet alleen naar de lengtemaat maar ook naar de breedtemaat van de schoen, want voeten worden dikker tijdens het lopen.
 • Voor wandelaars: bergschoenen zijn af te raden. Deze zijn zwaarder, stugger en de hoge schacht geeft bij warme omstandigheden een warmtestuwing.
 • Poncho. Omdat het vaak waait op het strand is een paraplu niet aan te raden. Bij regen: draag een ruime poncho waar een rugzak onder past.
 • Sokken. Je zult niet de eerste zijn die tijdens zijn strandtocht ongewenst toch een beetje zee meepikt en met drijfnatte schoenen de rest van de route moet voltooien. Als je bijvoorbeeld gewone sokken in plaats van hardloopsokken draagt en je schoenen nat zijn, kan het al snel gaan schuren. Zorg dus voor goede sokken om blaren te voorkomen. Draag sokken die zweet afvoeren en geen hinderlijke naden hebben.
 • (sport)zonnebril of pet. Vergeet niet om je ogen te beschermen met een zonnebril en/of pet. Zo heb je minder kans op staar, hoofdpijn en kraaienpootjes. Maak bij warm weer de pet regelmatig nat ter verkoeling. Een pet beschermt je niet alleen tegen de zon, maar als het regent zorgt het ervoor dat je lichaam niet te snel afkoelt.
 • Smeer je goed in. Smeer je een half uur voordat je naar buiten gaat goed in met zonnebrandcrème. Sommige merken hebben speciale crèmes en sprays voor sporters. Voor je gezicht is een stick handig omdat dit minder snel in je ogen druipt als je begint te zweten.
 • Blote voeten. Altijd al een keer barefoot running willen proberen? Het strand is de ideale plek!

 

Voeding en drinken

 

 • De voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding.
 • Wil je je prestaties verbeteren, langer op een intensief niveau kunnen trainen of een sneller herstel na een zware inspanning? Dan kan een goede sportvoeding je helpen. Op de website van Sportzorg staat informatie over voeding en je vindt er blogs van sportdiëtisten.
 • Drink voor en na je loop een glas water en neem een flesje water mee als je langer dan een half uur gaat trainen.